nieuws

Persbericht: Kees Momma overhandigt tekening ArenA in De Wereld Draait Door

By 8 oktober 2019 No Comments

Baarn, 7 oktober 2019 – De autistische Kees Momma, hoofdpersoon uit de bekroonde documentaire Het beste voor Kees, heeft in opdracht van de Johan Cruijff ArenA een levensechte tekening van het grootste voetbalstadion van Nederland gemaakt. Daar vindt de première plaats van de vervolgdocumentaire Kees vliegt uit die Doclines in samenwerking met HandicapNL via crowdfunding voor elkaar wil krijgen. Op donderdag 10 oktober presenteert Kees de tekening vol trots in De Wereld Draait Door. 

Kees tekent de ArenA 

Hij ging er bijna aan onderdoor, maar toch is Kees erin geslaagd zijn ingewikkeldste opdracht ooit te voltooien: een tekening van een voetbalstadion vol stalen buisconstructies en duizenden zitjes. Hij kreeg het verzoek om het enorme complex met meer dan 50.000 stoelen tot in de puntjes na te tekenen. Volgens Kees is dit de moeilijkste opdracht die hij ooit aangenomen heeft. Het leverde hem dan ook de nodige stress op. ‘Om zo’n enorme kijk-kuip zo strak mogelijk op papier te krijgen; dat is allesbehalve een gemakkelijke opgave’, aldus Kees. Zijn worsteling met deze tekening is vanaf donderdag 10 oktober om 18.00 uur te zien op het Doclines YouTube kanaal

Kees Momma en Monique Nolte bij DWDD 

Na verschillende tegenslagen, waaronder een mis-telling van het aantal zitjes, is de tekening nu klaar. ‘Dit meesterwerk oftewel deze prestatie van megaformaat’, zoals Kees het zelf omschrijft, wil hij dan ook vol trots in De Wereld Draait Door presenteren. De ArenA-tekening van Kees komt niet zomaar uit de lucht vallen. Aanleiding is de crowdfundingactie, die Doclines startte en nu met HandicapNL voortzet om de documentaire Kees vliegt uit mogelijk te maken. Deze film is het vervolg op de prijswinnende documentaire Het beste voor Kees. Kees’ kunstwerk speelt in de crowdfunding een grote rol. 

Met het opgehaalde bedrag willen Doclines en HandicapNL niet alleen de documentaire, maar ook betere zorg en huisvesting voor mensen met autisme realiseren. Dat laatste is hard nodig. Kees maakt zich bijvoorbeeld grote zorgen over wat er met hem gebeurt als zijn ouders niet meer voor hem kunnen zorgen. Met de documentaire Kees vliegt uit willen Kees en zijn ouders meer aandacht vragen voor mensen met autisme voor wie het moeilijk is goede zorg en huisvesting te vinden. 

Daniëlle Schutgens, directeur HandicapNL: “Wij vinden het enorm belangrijk dat de documentaire Kees vliegt uit wordt gemaakt. Daarom steunen we dit initiatief van harte. Hiermee vragen we tevens aandacht voor de noodzaak om zorg en huisvesting goed en tijdig te regelen, zodat mensen met autisme zoveel mogelijk een zelfstandig en volwaardig leven kunnen leiden.” 

Monique Nolte, oprichter van Doclines: “Wij zijn blij met een partner als HandicapNL waarmee wij de wens delen iets wezenlijks te betekenen voor kwetsbare mensen. Het zou fantastisch zijn als veel Nederlanders dit initiatief steunen en zo de documentaire en de daarmee verbonden activiteiten ten behoeve van autistische mensen, mogelijk maken.” 

Crowdfunding 

Al geruime tijd klinkt vanuit de Facebook-community van Het beste voor Kees de roep om een vervolgdocumentaire. Om deze lang gekoesterde wens in vervulling te kunnen laten gaan startte Doclines in maart jongstleden een crowdfunding waarbij de toen 58.000 leden van deze community om een donatie is gevraagd. De actie verliep voorspoedig en na een donatie van HandicapNL, die maar liefst 35.000 euro schonk, haalde Doclines ruim 57.000 euro op. Dat is nog lang niet genoeg, maar het begin is er. 

Cadeau voor donateurs 

Doclines doet graag iets terug voor de huidige en toekomstige donateurs. In ruil voor een bijdrage van tenminste 17,50 euro ontvangen zij een uitnodiging voor een exclusieve voorpremière van de documentaire, die zal plaatsvinden in – u raadt het al – de Johan Cruijff ArenA. Maar dat is nog niet alles: zij ontvangen daarnaast een digitale kaart van het kunstwerk dat Kees van de ’kijk-kuip’ heeft gemaakt. 

Grootste première ooit in de Johan Cruijff ArenA 

Bij een succesvolle crowdfunding organiseert Doclines in samenwerking met de Johan Cruijff ArenA een exclusieve voorpremière. Het voetbalstadion wordt daarbij omgetoverd tot een reusachtige bioscoop. Hier kunnen 50.000 donateurs Kees vliegt uit op levensgrote schermen bekijken. Een Guinness Book of Records-waardige gebeurtenis, want bij een volle ArenA zal dit de grootste filmvertoning ooit zijn. Meer informatie over de première en de crowdfunding is te vinden op www.keesvliegtuit.nl

Kees vliegt uit 

In Kees vliegt uit volgt regisseur Monique Nolte het losmakingsproces tussen Kees en zijn ouders. Tot 2014 woonde Kees nog bij zijn ouders, maar na de film Het beste voor Kees werd voor hem een woning gekocht. Vanwege de nauwe band tussen moeder en Kees, is het de vraag of zij nog zonder elkaar willen en band tussen moeder en Kees, is het de vraag of zij nog zonder elkaar willen en kunnen. Inmiddels staat een compleet ingerichte woning klaar, maar Kees wil vooralsnog bij zijn ouders blijven wonen en gebruikt deze woning voorlopig als ‘kantoor’. Wat gebeurt er met Kees als zijn ouders niet meer voor hem kunnen zorgen? Zal hij nog in staat zijn een relatief zelfstandig leven op te bouwen? De verwachte verschijningsdatum van Kees vliegt uit ligt binnen 2 à 3 jaar. Dit is mede afhankelijk van de ontwikkelingen in het leven van Kees en zijn ouders. 

Over Doclines 

Doclines is opgericht door documentairemaakster Monique Nolte als platform dat met creatieve concepten sociale vraagstukken in beweging brengt. Met online storytelling en impactcampagnes wil Doclines de impact van documentaires vergroten en zo de wereld wat mooier maken. Momenteel werkt Doclines aan 2 projecten: Kees vliegt uit en NIKKI

Doclines vervaagt grenzen, doorbreekt muren en slaat bruggen. Om draagvlak te creëren en werelden bij elkaar te brengen. 

Over HandicapNL 

HandicapNL is een goed doel en ondersteunt iedereen met een handicap om sterker te staan en minder eenzaam te zijn. Daarnaast steunt HandicapNL mantelzorgers om balans te vinden tussen draagkracht en draaglast en betrekt de samenleving in het creëren van eerlijke kansen. HandicapNL wordt gesteund door 15.000 vrijwilligers en ruim 30.000 donateurs. Kijk voor meer informatie op www.handicap.nl

Noot voor de redactie 

Voor vragen of extra informatie is Monique Nolte bereikbaar via info@doclines.nl of 06- 506 033 34. 

Over Doclines 

Doclines is opgericht door documentairemaakster Monique Nolte als platform dat met creatieve concepten sociale vraagstukken in beweging brengt. Met online storytelling en impactcampagnes wil Doclines de impact van documentaires vergroten.

Kees vliegt uit – opvolger van de bekroonde documentaire Het beste voor Kees – wil aanjager zijn van online storytellingactiviteiten en impactcampagnes, gericht op verbetering van de maatschappelijke positie van autistische mensen. 

Met de documentaire NIKKI en bijbehorende online storytellingformats wil Doclines aandacht vragen voor KOPP/KVO-problematiek; Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problematiek/Kinderen van Verslaafde Ouders. Via de bijbehorende impactcampagnes wil Doclines daadwerkelijke positieverbetering realiseren voor zo’n 577.500 kwetsbare kinderen. 

Doclines vervaagt grenzen, doorbreekt muren en slaat bruggen. Om draagvlak te creëren en werelden bij elkaar te brengen. 

E-mailcontact Doclines: info@doclines.nl 

Meer informatie over de crowdfunding: www.keesvliegtuit.nl

Meer informatie over Kees vliegt uit: www.doclines.nl/docstory-kees-vliegt-uit/ 

Meer informatie over NIKKI: www.doclines.nl/docstory-nikki/ 

Facebook Het beste voor Kees: www.facebook.com/hetbestevoorkees/ 

Over HandicapNL 

HandicapNL is een goed doel en ondersteunt iedereen met een handicap om sterker te staan en minder eenzaam te zijn. Daarnaast steunt HandicapNL mantelzorgers om balans te vinden tussen draagkracht en draaglast en betrekt de samenleving in het creëren van eerlijke kansen. HandicapNL wordt gesteund door 15.000 vrijwilligers en ruim 30.000 donateurs. 

Kijk voor meer informatie op www.handicap.nl

Voor persvragen: 

Sandra Helmus (persvoorlichter), E: sandrah@handicap.nl of T: 06 139 690 50. 

Laat een reactie achter